top of page

ICONS

ICONS

Met de expo ‘icons’ willen we fotoportretten die we tijdens het hele projecttraject in het café namen op groot formaat uitvergroten en tentoonstellen
in de openbare ruimte in Molenbeek. De klanten van La Rose Blanche hebben gezichten die vaak getekend door het leven zijn. Het café is een plek waar emoties getoond kunnen worden omdat het een huiselijke plek is. Sommige klanten hebben ons intussen trouwens al verlaten.

 

Zoals cafébaas Pavlos het plastisch uitdrukt: ‘het leven heeft twee deuren: ééntje om naar binnen te komen en eentje om naar buiten te gaan’. De portretten werden en worden genomen door fotografen van allerlei slag: beroeps, semi-beroeps, amateurs. Het kunnen bezoekers zijn of klanten of
buurtjongeren die experimenteren met fotografie. Ze kunnen gewerkt hebben met hoogstaand fotografisch gerief , met wegwerpcamera’s, smartphone of ouderwets gerief. Het gaat hem om de ziel en het moment, zei de man die verder weinig van fotografie afwist.

 

Bedoeling van deze démarche ligt in de lijn van wat het hele project beoogt: bekijk Molenbeek eens met andere ogen dan met die van het geprefabriceerde beeld dat de media ons verschaffen! Ook dit Molenbeek bestaat. En het is een plek die altijd evolueert. Slechts de armoede lijkt er een moeilijk te weren constante. Deze tentoonstelling zal als inzet hebben de kanaalzone die sterk aan het gentrificeren is en druk bespeculeerd wordt te confronteren met de de ongeëvenaarde echte mensen van een volks bastion.

bottom of page